Paní učitelka Jana Jarošová pojala výuku občanské výchovy na druhém stupni originálně. Téma „Volby v demokratické společnosti“ si žáci zažili reálně a bylo načasováno do období komunálních voleb. Žáci druhého stupně si v rámci tříd vytvořili volební strany o minimálním počtu čtyř členů. Úkolem každé bylo vymyslet název, logo a volební program. Součástí strategie bylo zrealizovat předvolební kampaň, oslovit voliče a sehnat sponzory.

Do volebního klání se zapojilo celkem 7 žákovských politických stran.

Celá škola žila volbami, které vyvrcholily  v pondělí 10.11.2022. Z tělocvičny se stala volební místnost se vším, co k tomu patří. Zástěny připravil pan školník a volební urnu zapůjčil obecní úřad. Každý volič obdržel ID kartu a volební lístky. Volební komise z řad žáků měla za úkol registrovat jednotlivé voliče, aby pak mohla být propočítána volební účast v jednotlivých třídách. Volební účast byla v některých ročnících 100%.

Nejvíce hlasů obdržela a vítězem voleb se stala strana JOO tvořená žáky 9. třídy ve složení Tobiáš Kaňka, Matyáš Šavel, David Maršík a Jáchym Krčil.  Vítězná strana má nyní za cíl zrealizovat svůj volební program a zahájit spolupráci se žákovským parlamentem.

Ve čtvrtek 20. října se žáci druhého stupně sešli s místními politiky. Do diskuze se zapojili starosta naší obce Miroslav Buňata, místostarostka Vlasta Dolejšová, nově zvolená zastupitelka Markéta Paťhová a humpolecký zastupitel Tomáš Voplakal. Členové jednotlivých školních stran jim představili své strany a přednesli svůj volební program. Seznámili přítomné s výsledky voleb a povolebním průzkumem, který ukázal, že dětské voliče v rozhodování nejvíce ovlivnil volební program jednotlivých stran. Diskuze s komunálními politiky byla nabytá zajímavými informacemi a žákům přinesla cenné zkušenosti.

Paní učitelka jako reakci na projekt získala pozitivní zpětnou vazbu, kterou vystihují tyto odpovědi: „Bylo to nové, jiné, dobré to bylo. Bavilo nás to, máte už vymyšleno něco dalšího podobného?"

Fotky z voleb a setkání s politiky jsou k vidění ve fotogalerii https://www.zszeliv.cz/galerie/fotografie/akce-skoly/category/883-skolni-volby

                                                                                               https://www.zszeliv.cz/galerie/fotografie/akce-skoly/category/887-beseda-s-politiky-20-10-2022