Čtvrté setkání s přáteli z projektu Shatter The Grey!

2022-1-EL01-KA220-SCH-000085994

 

https://www.zszeliv.cz/galerie/fotografie/akce-skoly/category/1049-erasmus-mobilita-litva-8-15-10-2023

Osm dní, dvě pobaltské země a nabitý program pro čtyři žákyně ZŠ Želiv a jejich pedagogy.

Osm dní nabitých nádhernou přírodou, historickými památkami, pamětihodnostmi, setkáváním s přáteli, anglickou konverzací, chladivým, ale slunečným počasím, tancem, uměním, zpěvem, smíchem a soustředěním.

Osm dní strávených v umělecky zaměřené škole v univerzitním městečku Litvy Šiauliai nedaleko od Hory křížů – ikonického místa Litvy.

Sedm večerů strávených v litevských rodinách plných komunikace v angličtině, her a procházek.

Co vše se dá stihnout za osm dní v zemi, které má s námi tolik společného? Osm dní života s uměním, historií a přírodou.

A co že jsme dělali v té škole? Výtvarné workshopy uspořádané pro žáky v Šiauliai Gegužiai Progymnasium, streetartové workshopy v ulicích Šiauliai, hodiny s nádhernými litevskými písněmi a tanci, taneční workshopy ve škole. Čas se našel i na nahlédnutí do běžných vyučovacích hodin a školní jídelny, účast na národních litevských hrách.

A co že jsme vše viděli a navštívili? Muzeum vody v Šiauliai s procházkou po jednom z nejdelších bulvárů v Evropě. Návštěva Hory křížů. Návštěva Vilniusu a v něm prohlídka Grand Dukes castle a starého města. Prohlídka zámku Trakai a jeho okolí. Návštěva městečka Beržai a prohlídka tamního největšího krasového jezera Kirkilai s překrásnou futuristickou rozhlednou ve tvaru převráceného člunu. Procházka po nejdelším litevském dřevěném mostě nad hladinou Širvėny, nejstarší uměle vytvořené vodní plochy, která vznikla přehrazením dvou řek u jejich soutoku. Návštěva Botanické zahrady s workshopem o floře a fauně Litvy. Přejezd do Lotyšska a obdivování hlavního města Rigy. Podzimní Jurmala, Baltské moře a návrat domů - plni dojmů, vyfoukaní, trochu promoklí, ale zase o něco zkušenější.

Osm nádherných dnů, ve kterých jsme opravdu “roztříštili šeď“  v podzimní Litvě.

 

Článek v Pelhřimovském deníku: https://pelhrimovsky.denik.cz/ctenar-reporter/litva-a-lotyssko-to-byl-dalsi-cil-zaku-zakladni-skoly-v-zelive-20231103.html